România și Estonia, două țări ex-comuniste, două trasee extrem de diferite după eliberarea de dictatură. I-am rugat pe estonienii implicați în schimbarea țării să definească punctele forte ale societății lor. Printre acestea: colaborarea, efortul sistematic, înlocuirea vechilor politicieni cu o generație nouă și încrederea în guvernul care, la rându-i, își recunoaște problemele și apelează la oameni ca să fie ajutat. de Andreea Archip (Tallinn, Estonia) E-card de identitate. E-rețetă medicală. E-vot. E-rezidență. E-stonia.

O țară care s-a eliberat de povara cozilor la ghișeu și a mizat pe noile tehnologii și pe puterea internetului. Dar, cel mai important, a mizat pe propriul popor. Timp de cinci zile am căutat să aflu ingredientele care i-au propulsat pe primele locuri în lume în economie, educație, sănătate, cercetare și inovare. Cum a devenit Estonia cea mai digitală țară din lume.

O țară ocupată de-a lungul istoriei ba de ruși, ba de suedezi, ba de germani. Urmași ai vikingilor, care atunci când au respirat libertate, au pus o țară întreagă pe roți. ”ESTONIA! Ești în pragul unui viitor plin de speranță, în care vei fi liberă și independentă în determinarea și dirijarea propriului destin! Începe să-ți construiești o casă proprie, condusă de lege și ordine, pentru a deveni un membru vrednic în familia națiunilor civilizate!”, scriau estonienii în Declarația de Independență din 1918.

Citeşte întreaga ştire: VIDEO/ De ce a reușit Estonia, țară cu toate serviciile online, și de ce stagnează România? Politicienii vechi, înlocuiți cu o nouă generație. Estonienii nu cred în Dumnezeu, cred în guvern

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.