În perioada 5-10 iulie, în cadrul unei delegații de 13 parlamentari USR PLUS, am mers în Estonia într-un program de schimb de experiență, cu întâlniri de lucru și seminarii, cu un gând clar: să identificăm ce lecții putem învăța și apoi implementa în România cu privire la digitalizarea administrației publice și digitalizarea educației.
Câteva gânduri înainte de a parcurge acest articol: da, există diferențe mari cu privire la contextul Estoniei. Da, Estonia are o populație sub 1,5 milioane, iar asta face mult mai ușoară implementarea soluțiilor digitale. Da, după îndepărtarea ocupației sovietice estonienii au avut la conducere reprezentanți politici total separați de fosta conducere. Da, Estonia a început procesul de digitalizare de mai bine de 20 de ani ceea ce înseamnă că soluțiile pe care le discutăm noi acum (ex. sistemul de vot electronic) vin după zeci de ani de punere la punct a unei baze solide în direcția digitalizării administrației.
Cu toate acestea, Estonia este una dintre țările care au sus pe agendă să dea mai departe din experiența lor în acest domeniu. Este clar pentru toată că aceste exemple de bune practici nu pot fi preluate ca atare și duse în alte țări. Totuși, cu o adaptare a acestor soluții, plecând de la ideile și principiile generale și obstacolele deja depășite de o administrație care are deja în spate ani de zile de experiență, putem ajunge și în România să implementăm un plan pe termen mediu și lung cu obiective clare privind digitalizarea.