Estonia celebrează astăzi 25 de ani de la retragerea trupelor ruse, o victorie importantă pentru această ţară baltică. Evenimentul va fi marcat cu mare fast la Tallinn. Pe lângă ceremonii din timpul zilei, executivul estonian va organiza un show spectaculos cu focuri de artificii, în grădina Guvernatorului.

Ruşii au atacat Estonia în 24 septembrie 1939, la scurt timp după semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Atunci, în largul porturilor estoniene, au apărut nave de război ale marinei sovietice, iar bombardierele au făcut zboruri de intimidare deasupra teritoriului statului baltic.

Moscova a instalat în regiune baze militare, iar în 1940 emis ordinul pentru declanșarea blocadei militare totale a Estoniei de către Flota Mării Baltice. Ulterior, a invadat-o şi a preluat puterea. În urma celui De-al Doilea Război Mondial, 90 de mii de oameni din Estonia şi-au pierdut viaţa în luptă, dar şi în urma deportărilor sovietice şi a Holocaustului.

Citește mai mult: https://www.publika.md/estonia-celebreaza-astazi-25-de-ani-de-la-retragerea-trupelor-ruse_3051746.html#ixzz5yXmboFZx
Follow us: @publikatv on Twitter | publika.md on Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.