Mii de susţinători ai partidului de extremă dreapta EKRE din Estonia, membru minoritar al coaliţiei guvernamentale, au marcat luni printr-un marş cu torţe Ziua Independenţei la Tallinn, relatează AFP.

Participanţii au purtat torţe, steaguri în culorile naţionale albastru-negru-alb şi ‘drapelul lui Odin’ (zeu din mitologia nordică), folosit ca simbol de o grupare apropiată de neonazişti, fondată în Finlanda vecină în 2015.

EKRE, care se remarcă prin discursul său populist şi anti-migranţi, s-a alăturat coaliţiei de guvernare după ce a obţinut aproape 18% din voturi la alegerile legislative din martie 2019.
Mart Helme a provocat reacţii de indignare în Estonia şi în afara ţării în decembrie, când a numit-o ‘vânzătoare’ pe noua şefă a guvernului finlandez, social-democrata Sanna Marina, şi i-a acuzat guvernul că vrea să distrugă ţara.

Susţinătorii EKRE tratează cu superioritate importanta minoritate rusă din Estonia, care formează circa un sfert din populaţia de 1,3 milioane de locuitori, şi sprijină apartenenţa ţării la NATO.

Estonia a fost ocupată şi apoi anexată de URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, redobândindu-şi independenţa în 1991.

mai mult la  www.stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.